Užitočné informácie pre mamičky a oteckov

Úvod Blog
 
 

Tu Vám prinašáme užitočné informácie.

 

Kojenecké body pre Vaše bábätká, kvalitné, veľmi príjemné pre bábätko.

Čo je kojenecké body? Body patria k najobľúbenejšiemu kojeneckému oblečeniu. Je to tričko s predĺžením, ktoré sa zapína medzi nôžkami väčšinou cvokmi, tým je zabezpečené, že bábätko nemá holý chrbátik ako keď sa vyhrnie obyčajné tričko a je umožnené i ľahké prebaľovanie bábätka. Kojenecké a detské bodýčka sú vyrábané v rôznych variáciách, napr. kojenecké body s dlhým rukávom, krátkym rukávom alebo i bez rukávov. Body pre bábätká môžu byť jednofarebné i viacfarebné, s obrázkami (s potlačou), s nápismi, s výšivkou a pod. Existuje aj kojenecké body zavinovacie, ktoré sa tiež nazýva prekladacie body.

Z čoho sú kojenecké bodyčka vyrobené? Body je jednoznačne spodné kojenecké oblečenie, teda prichádza priamo do styku s jemnou pokožkou bábätka, preto musí byť z prírodných materiálov, najčastejšie zo 100 % bavlny. Jestvujú i tzv. bio body pre kojencov.

Aké veľkosti bodyčiek pre bábätká jestvujú? Výrobcovia kojeneckého oblečenia vyrábajú kojenecké body v rozmedzí veľkostí č. 50 až 104. Samozrejme, že body je univerzálne oblečenie, teda je možné kúpiť i väčšie čísla až do dospelého veku.

Aké body kúpiť pre novorodenca? Body pre novorodencov sú vo veľkosti č. 56. Pre novorodencov sú vhodné tzv. prekladacie body, nakoľko malé bábätko treba obliekať opatrne, čo nám tieto bodyčka uľahčia.

Od akého veku používať kojenecké body? Od narodenia dieťatka, záleží na preferenciách mamičky, či otecka. Zo skúseností odporúčame od č. 68 – dovtedy je vhodné používať kojenecké košieľky v kombinácii s dupačkami.

Do akého veku používať kojenecké body? Prakticky neobmedzene avšak, keď sa detičky učia chodiť na nočník, či WC, body im zavadzia, preto je vhodné bodyčka používať do tohto obdobia dieťatka, čo je individuálne.

Aké sú varianty bodyčiek? Body pre bábätká sú zapínané na cvočky, na gombíky, biele, farebné bodyčka, s potlačou, s výšivkou, s nápisom, s obrázkom,  zavinovacie (prekladané). Kojenecké body s dlhými rukávmi, s krátkym rukávom (letné body), bez rukávov (tielkové body).

Kojenecká košieľka alebo body pre bábätko? Pre najmenšie bábätká – novorodencov odporúčame používať kojenecké košieľky, body až neskôr napríklad v kombinácii s polodupačkami.

 

Čo sú kojenecké košieľky? Dojčenské košieľky je možné charakterizovať ako prvé spodné oblečenie pre novorodenca na vrchnú časť telíčka dieťatka. Košieľky sú predovšetkým pre novorodencov, keďže žiadny zapínací mechanizmus neprichádza priamo do styku s citlivou pokožkou bábätka, preto sa vyrábajú i na zaväzovanie pomocou šnúrok. Košieľky sú vhodné na spanie i deň. Uľahčujú obliekanie novorodencov, biele modely sú vhodné i na krst bábätka.

Z čoho sú košieľky vyrobené? Košieľky sú predovšetkým pre novorodencov, preto musia byť vyrobené z prírodného materiálu - zo 100 % bavlny. Sú vyrábané i z plátna, ktoré je možné vyvárať a sú vhodné pre bábätká, ktoré majú predispozíciu k alergii.   

Aké veľkosti kojeneckých košieľok jestvujú? Košieľky sú určené predovšetkým pre novorodencov, a preto ich výrobcovia vyrábajú najčastejšie v najmenších veľkostiach 50, 56, 62, 68 až 74. Pre väčšie bábätká sa používajú už body alebo tričká.

Aké košieľky kúpiť pre novorodenca? Košieľky pre novorodencov sú vo veľkosti č. 56 (podľa veľkostnej tabuľky kojeneckého a detského oblečenia vek dieťaťa: od narodenia do jedného mesiaca, výška dieťatka: od 49 do 53 cm). Ak sa očakáva menšie bábätko alebo sa dieťatko narodí predčasne, vhodnou veľkosťou je č. 50 (podľa veľkostnej tabuľky kojeneckého a detského oblečenia vek dieťaťa: novorodenec, výška dieťatka: do 49 cm). Pre novorodencov, ktoré sa majú narodiť väčšie je vhodná konfekčná veľkosť č. 62.

Od akého veku používať kojenecké košieľky? Od narodenia bábätka. Je to najvhodnejšie oblečenie pre novorodencov, pretože prichádza do styku s pokožkou iba prírodný materiál  Je ich vhodné používať v kombinácii s dupačkami.

Do akého veku používať kojenecké košieľky? Vek používania kojeneckých košieľok je obmedzený ponukou výrobcov, teda do č. 74, teda do cca 9 mesiacov.

Aké sú varianty košieľok? Kojenecké košieľky sú na zapínanie cvokmi, na gombíky, na zaväzovanie šnúrkami, biele, farebné košieľky, s potlačou, s výšivkou, dojčenské košieľky na krst (krstové košieľky), zavinovacie (prekladané). Košieľky sú s dlhými rukávmi, avšak by mohli byť i kojenecké košieľky s krátkym rukávom, no s tým sme sa ešte nestretli.

Čo sú tričká pre bábätká? Tričká pre bábätká sú spodné, ale i vrchné oblečenie v letnom období pre staršie bábätká na vrchnú časť telíčka dieťatka, ktoré už nie je problém obliekať cez hlavičku. Spravidla sa dajú rozopínať na pleci, pre uľahčenie obliekania dieťatka, sú teda tričká pre deti so zapínaním na ramene i bez zapínania na ramene.

Čo je tielko pre deti? Je to tričko bez rukávov určené ako spodné oblečenie (spodná bielizeň) pre detičky.

Čo sú kojenecké kabátiky? Kabátiky je možné charakterizovať ako vrchné oblečenie pre bábätko na vrchnú časť telíčka dieťatka. Kojenecké kabátiky sú určené tak pre novorodencov ako i pre väčšie bábätká – neskôr sa používajú mikinky, či bundičky. Obliekajú sa na kojenecké body, košieľky, cez dupačky ako ďalšia vrchná vrstva oblečenia. Spravidla sa zapínajú  v strede na cvoky alebo gombíky, neskôr bundičky i na zips, môžu byť rozpínané i na pliecku. Často sa zamieňajú s kojeneckými košieľkami, ale tie sú určené priamo na pokožku ako spodné kojenecké oblečenie, resp. spodná bielizeň pre bábätko.

Z čoho sú dojčenské kabátiky vyrobené? Kabátiky sú až ďalšou vrstvou oblečenia kojenca, takže môžu byť vyrobené i z iných ako čisto bavlnených materiálov, teda zo zmesových, napr. 80 % bavlna, 20 % polyester alebo aj z flísu (z ang. fleece), nakoľko neprichádzajú priamo do styku s citlivou pokožkou bábätka. Ak chcete zamieňať kojenecký kabátik s kojeneckou košieľkou je nutné, aby kabátik bol vyrobený zo 100 % bavlny.   

Aké veľkosti kabátikov pre bábätká jestvujú? Kabátiky kopírujú veľkostí vyrábaných dupačiek, s ktorými často tvoria súpravičky - najčastejšie 50, 56, 62, 68, 74, 80 a 86.  Väčšie čísla (92, 98, 104...) možno nahradiť bundičkami, mikinkami a pod..

Aké kabátiky kúpiť pre novorodenca? Kabátiky pre novorodencov sú vo veľkosti č. 56 (podľa veľkostnej tabuľky kojeneckého a detského oblečenia vek dieťaťa: od narodenia do jedného mesiaca, výška dieťatka: od 49 do 53 cm). Ak čakáte menšie dieťatko alebo sa babätko narodí predčasne, vhodnou veľkosťou je č. 50 (podľa veľkostnej tabuľky kojeneckého a detského oblečenia vek dieťaťa: novorodenec, výška dieťatka: do 49 cm). Pre novorodencov, ktoré sa majú narodiť väčšie je vhodná konfekčná veľkosť č. 62.

Od akého veku používať kojenecké kabátiky? Od narodenia bábätka. Je to vhodné vrchné oblečenie pre novorodencov používané ako druhá vrstva oblečenia na košieľku a dupačky.

Do akého veku používať dojčenské kabátiky? Vek používania kojeneckých kabátikov nie je obmedzený, nakoľko vo vyššom veku je ich možné nahradiť bundičkami, mikinkami a pod..

Aké sú varianty kabátikov? Dojčenské kabátiky sú na zapínanie cvokmi, gombíkmi, biele, farebné, kabátiky s potlačou, s vyšívkou, Kabátiky sú s dlhými rukávmi. Príjemné na dotyk sú zamatové kabátiky

Čo sú bundičky, mikinky pre dieťatká? Sú to v podstate kabátiky so zložitejším spôsobom obliekania, napr. cez hlavičku alebo na zips určené pre staršie bábätká a neskôr pre deti.

Z akého materiálu majú byť vyrobené? Mikinky a bundičky sa vyrábajú z rôznych materiálov, pretože ide o vrchné oblečenie pre deti a záleží na preferenciách rodičov z čoho majú byť vyrobené, resp. na ich určenie, napr. na zimu, leto, do škôlky, do vnútra, na von a pod.

 

Čo sú dupačky? Dupačky sú tradičné kojenecké oblečenie pre bábätká, ktoré sa obliekajú na košieľku alebo body, teda vrchná časť dupačiek je druhá vrstva oblečenia bábätka a spodná časť je priamo na citlivej pokožke bábätka. Dupačky integrujú ponožky a nohavice s predĺženým pásom a s trakmi. Klasické dupačky sa rozopínali iba na ramenách, moderné dupačky sa rozopínajú i medzi nožičkami (cvoky alebo gombíky) pre uľahčenie prebaľovania bábätka. Detské dupačky sú ideálnym a praktickým odevom nielen pre novorodencov.

Z čoho sú dupačky vyrobené? Dupačky by mali byť vyrobené z prírodných materiálov, najčastejšie zo 100 % bavlny. Kojenecké dupačky sú najčastejšie bavlnené, vyrábajú sa aj teplejšie zamatové, resp. velúrové ako aj teplé z flísu, ktoré sa však neodporúčajú priamo na pokožku dieťatka, aj keď flís (ang. fleece) je na dotyk príjemný materiál, ale umelý.  

Aké veľkosti kojeneckých dupačiek jestvujú? Dupačky výrobcovia vyrábajú najčastejšie vo veľkostiach 50, 56, 62, 68, 74 a 80. Výnimočne sa dajú kúpiť i dupačky 86, 92 i 98.

Aké dupačky kúpiť pre novorodenca? Dupačky pre novorodencov sú vo veľkosti č. 56 (podľa veľkostnej tabuľky kojeneckého a detského oblečenia vek dieťaťa: od narodenia do jedného mesiaca, výška dieťatka: od 49 do 53 cm).  Ak sa očakáva menšie dieťatko alebo sa dieťatko narodí predčasne vhodnou veľkosťou je č. 50 (podľa veľkostnej tabuľky kojeneckého a detského oblečenia vek dieťaťa: novorodenec, výška dieťatka: do 49 cm). Pre bábätká, ktoré sa majú narodiť väčšie je vhodná konfekčná veľkosť č. 62.

Od akého veku používať kojenecké dupačky? Dupačky sú veľmi vhodné a praktické kojenecké oblečenie od narodenia dieťatka.

Do akého veku používať kojenecké dupačky? Dupačky sa spravidla vyrábajú do veľkosti č, 86, preto je ich možné používať až do 18 mesiacov. Podľa nás je dobré používanie dupačiek do vtedy, kým dieťatko lezie, resp. dokedy nezačne samo chodiť, nakoľko mu potom môžu dupačky zavadzať.

Aké sú varianty dupačiek? Dupačky pre bábätká sú zapínané na cvočky, na gombíky na pliecku, rozopínacie medzi nôžkami, biele, farebné, s potlačou, s výšivkou, s nápisom, s obrázkom,  dupačky s otvorenou nožičkou (opaľovačky). Používa sa tiež pojem dupačky s dlhým rukávom, to sú však overaly, ktoré sa používajú predovšetkým na spanie.

 

Čo sú polodupačky? Polodupačky sú populárne a mamičkami obľúbené kojenecké oblečenie, ktoré sa oblieka bábätkám v kombinácii s košieľkou alebo ešte lepšie bodyčkom.  Polodupačky  v sebe spájajú ponožky a nohavice, preto nevzniká problém vyzúvania ponožiek kojencom a ani gumička ponožiek netlačí nožičku miminka. Poldupačky jestvujú i s rozpínaním medzi nožičkami (cvoky alebo gombíky) pre uľahčenie prebaľovania. Polodupačky bez nožičiek, resp. polodupačky s otvorenou nožičkou sú skôr tepláčky alebo nohavice. Polodupačky môžu byť použité ako spodné, ale aj vrchné kojenecké oblečenie – predovšetkým tie s otvorenou nožičkou.

Z čoho sú polodupačky vyrobené? Polodupačky by mali byť vyrobené z prírodných materiálov - najčastejšie zo 100 % bavlny. Kojenecké poldupačky sa vyrábajú  aj teplejšie velúrové (zamat) ako aj teplé z flísu (ang. fleece), ktoré sa však neodporúčajú priamo na pokožku dieťatka, aj keď flís je na dotyk príjemný avšak umelý materiál.  

Aké veľkosti polodupačiek jestvujú? Polodupačky výrobcovia vyrábajú najčastejšie vo veľkostiach 56, 62, 68, 74, 80, 86. V ostatnom období je možné zakúpiť i konfekčné veľkosti   92 i 98.

Aké polodupačky kúpiť pre novorodenca? Polodupačky je vhodnejšie používať neskôr, cca od druhého mesiaca života dieťatka, teda konfekčná veľkosť č. 62. Ak chcete polodupačky pre novorodenca, ide o veľkost č. 56 (podľa veľkostnej tabuľky kojeneckého a detského oblečenia vek dieťaťa: od narodenia do jedného mesiaca, výška dieťatka: od 49 do 53 cm). Ak  očakávate menšie dieťatko alebo sa dieťatko narodí predčasne, vhodnou veľkosťou je č. 50 (podľa veľkostnej tabuľky kojeneckého a detského oblečenia vek dieťaťa: novorodenec, výška dieťatka: do 49 cm). Pre bábätká, ktoré sa majú narodiť väčšie - vhodná konfekčná veľkosť č. 62.

Aké sú varianty polodupačiek? Poldupačky pre bábätká sú biele, farebné, s potlačou, s vyšívkou, s nápisom, s obrázkom,  rozopínacie medzi nôžkami na cvoky alebo gombíky, polodupačky s otvorenou nožičkou (kojenecké nohavice), bavlnené, chlpaté – flísové, zamatové...

Čo sú tepláčky? Tepláčiky sú pohodlné vrchné oblečenie pre Vaše bábätká, ktoré zakrýva spodnú časť tela dieťatka a jeho nohy. Zakrývajú každú nohu jednou otvorenou nohavicou. K tepláčikom je potrebné nosiť i ponožky. Vyrábané sú z tzv. teplákoviny, ktorá je najčastejšie 100 % bavlnená.

Aký je rozdiel medzi tepláčkami a polodupačkami? Tepláčiky majú otvorenú nožičku, avšak sa ujal aj pojem polodupačky s otvorenou nožičkou, takže asi jediný rozdiel je v použitom materiáli – teplákovine.

 

Kojenecké overaly – oblečenie pre deti vhodné na spanie pre novorodencov aj staršie bábätká alebo k dennému noseniu na leto. Detské pyžamá z bavlny, praktický strih – nohavice a rukávy zakončené manžetami.

 

Základná výbavička oblečenia pre bábätko – novorodenca za bezkonkurenčnú cenu z kvalitnej 100 % bavlny, vhodná aj ako prvé oblečenie pre dieťatko do pôrodnice. Súpravičky farebné so vzorom, s milou potlačou i biele vhodné na krst. Tiež teplé – zamatové súpravičky pre zimné bábätko i väčšie deti.

 

Čo sú kojenecké čiapočky? Čiapočky sú veľmi potrebnou súčasťou kojeneckého i detského oblečenia, ktoré chráni hlavičky a ušká pred chladom v zime, pred teplom v lete, pred vetrom celoročne.

Z čoho sú čiapočky pre kojencov vyrobené? Čiapočky pre najmenšie bábätká (pre novorodencov) by mali byť výhradne vyrobené z prírodných materiálov, najčastejšie zo 100 % bavlny. Kvôli elasticite sa však pridávajú iné materiály (vhodné pre staršie bábätká) predovšetkým elastan a lycra, ktoré zabezpečia, že čiapočky krásne priľnú. Teplé čiapočky bývajú vyrobené i z umelého vlákna, napr. z flísu (100 % polyester, ktorý je veľmi teplučký), akrylu a pod. Prírodný materiál pre teplé čiapočky je vlna, alpaka a pod.  

Aké veľkosti kojeneckých čiapok jestvujú? Čiapky sú vyrábané od najmenších po najväčšie čísla, pretože sa nosia v každom veku. Čiapky sa číslujú rôznymi spôsobmi, napr. číslami 0, 1, 2, 3, 4..., písmenami S, M, L..., obvodom hlavičky 33-35, 36-38, 39-40, 41-42, 42-44..., alebo aj konfekčnou veľkosťou 50, 56, 62, 68, 74, 80...

Akú čiapočku kúpiť pre novorodenca? Čiapočky pre novorodencov sú v konfekčnej veľkosti č. 56, to by malo zodpovedať číslu 1 a obvodu hlavičky 36-38 cm. Ak sa očakáva menšie dieťatko alebo sa dieťatko narodí predčasne vhodnou veľkosťou je č. 50, čo by malo zodpovedať číslu 0 a obvodu hlavičky 33-35 cm. Pre bábätká, ktoré sa majú narodiť väčšie je vhodná konfekčná veľkosť č. 62, teda pravdepodobne číslo 2, resp. obvod hlavičky 39-40.

Od akého veku používať kojenecké čiapky? Od narodenia bábätka.

Do akého veku používať kojenecké čiapočky? V zimnom období nepretržite, vo veternom počasí určite až do školského veku dieťatka, v letnom období podľa potreby, zvyčajne minimálne do troch rokov.

Aké sú varianty čiapočiek? Čiapky pre bábätká existujú letné, zimné, prechodné, so šnúrkami, bez šnúrok, detské šiltovky, šatky pre bábätká, pirátky, pletené, vlnené čiapočky, dierkované čiapočky, čiapky s uškami, bez ušiek, s potlačou, s výšivkou, nápisom a pod..

 

Detské pančuchy zo 100 % bavlny na traky / bez trakov, legínky pre dievčatká, detské bavlnené ponožky a pod. Predovšetkým značka Tatrasvit.

 

Flísové deky, tiež označované fleece deky alebo deky z flísu, ktoré sú krásne jemnučké, teplučké a aj chlpatučké. Zavinovačky pre bábätká, resp. pre novorodencov bez kokosovej vložky alebo zavinovačky s kokosovou vložkou v krásnych predovšetkým zvieratkových motívoch.

Copyright 2016 - 2024 © Eshop KOALE - detské oblečenie pre detičky (kojenecké oblečenie)

Používaním stránok prevádzkovateľa, súhlasíte s používaním nevyhnutných cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť služby.